Herkese merhaba.Uzun zamandır aklımda olan bir konuyu nihayet yazmaya başlıyorum :) Bu konu pasta ve kurabiye yapmaya meraklı olanlara,alacakları ekipmanlar hakkında oldukça yardımcı olacaktır sanıyorum. Zaman zaman,'ne tür malzemeler almalıyım,en lazım olanlar nelerdir' gibi mesajlar alıyordum.Bu sorulara da cevap vermiş olacağım böylelikle..Biraz uzun bir post olabilir ona göre :)
Öncelikle belirtmek isterim ki bu işte malzeme ve ekipman almakla bitecek gibi değil maalesef. Yandaki fotoda 1 yılda aldığım tüm servetim gözüküyor.Oradaki malzemelere bugüne kadar 2000 tl para ödedim.Tabi ki eşimin sponsorluğunda :) Buradan kendisine teşekkürlerimi iletiyorum..
Malzeme fiyatlarının biraz pahalı olması parça parça almayı zorunlu kıldığı için,başladığımdan beri ara ara alıyorum ve inanın hala daha bu işten kar etmiş değilim :) Hatta başladığımdan beri kar zarar hesabı yapabilmek adına aldığım malzemelerin ve kazandığım paranın hesabını tutuyorum. Tam 1 yıl oldu bu işi ticari olarak yapmaya başlayalı ve ben şuan 500 tl zarardayım :) Tüm bunları neden yazıyorum,eğer sizde almaya bir başlarsanız emin olun bir daha bırakamayacaksınız.Bunu tüm pastacı ve amatör arkadaşlardan ve tabi en başta kendimden biliyorum :) Bunu bilip ona göre malzeme almaya başlamanızda yarar var. Ha ama eski pastacılardan ben biraz daha,şimdi şimdi bu işe başlayanlar ise daha daha şanslı çünkü ekipman fiyatları bundan 3-4 sene öncesine göre oldukça uygun.Buda bir dipnot olsun :)
Eveeett..şimdi gelelim asıl konuya. Pasta ve kurabiye için farklı farklı malzemelere ihtiyaç duyuluyor haliyle. Belli başlı ekipmanlar dışında her ekipmana da ihtiyaç yok esasen. Hatta böyle olması çok daha yaratıcı süslemeler çıkartabiliyor ortaya.Ekipmanla çalışmak ise işi kolaylaştırmak,zamanı daha iyi değerlendirmekle beraber,daha sıradan modeller ortaya koymaya yarıyor..
Öncelikle boyalardan başlayalım.Ben şeker hamurunu hazır alıp kendim renklendiriyorum. Şimdiye kadar fo marka kullanıyordum ama maalesef bazı boyalarında küflenme oldu :( Bu nedenle bundan sonra yeni boyaya ihtiyaç duydukça wilton alacağım.Şeker hamuru renklendirmede jel gıda boyaları kullanılıyor.Sıvı olanlar hamurun formunu bozuyor,toz olanlar ise düzgün yedirilemiyor hamura. Fotoda altın rengi gıda simi,inci tozu ve sıvı metalik gümüş boya da var.Bu kuru olanlar direk fırça ile uygulanıyor şeker hamurunun üzerine.İnci tozu sedefli bir görüntü oluşturuyor,çok şık duruyor. Kuru olan gıda simlerini isterseniz alkolle veya limon suyu ile sulandırarak ta kullanabilirsiniz.Benim tercihim kuru olarak uygulamak.
Sadece pasta yapmak isteyenler bu resimdekilerin bi kısmını alırsa yeterli olacaktır. En çok tavsiye edeceğim,şeker hamurlu pasta yapımında işinizi gerçekten kolaylaştıracak olan; pasta çemberi(pandispanyayı en iyi şekilde pişirebilmek için),pasta testeresi(kekinizi eşit patlara bölebilmek için),döner pasta sıvama standı ve 20 cm lik pasta paleti (patların arasını,pastanın üstünü ve çevresini en iyi şekilde sıvamak için).şeker hamuru ütüsü(şeker hamurunu pastaya düzgünce yerleştirebilmek için) ve tabi ki merdane olması yeterli.Çırpıcı zaten illa ki her evde vardır :) Pasta paleti için 20 cm lik dedim.Önce daha büyüğünü almıştım ama onu pek kullanmıyorum.Küçüğü daha kullanışlı.Hatta dahada küçüğünü bulsam onuda alırım.
Bunlar dışında fotoda olan plastik kazıma aletleri var,standın hemen altında.Olması şart değil ama arada işe yarıyorlar. Ölçü kaplarıda (çemberlerin arasında) arada iş gören ekipmanlardan.Mutfak teraziniz varsa ki olması şart bence özellikle pastacılıkta lazım,onlara çok fazla gerek kalmıyor.Yine döner standın üzerinde yumurta akı ayırıcı var :) oda şart değil ama ucuz buldum aldım.Pandispanya yapımında iyi oldu. Rulet bıçak var,pizza kesici de deniliyor.Oda şart değil.Şeker hamurunu pastaya yerleştirdikten sonra kenardaki fazlalıkları kesmekte ve şeker hamurunu düzgün kesmekte yardımcı bir alet.Başka bıçaklarla da aynı işlemler yapılabilir. Son olarak merdanelerden bahsedeyim.Şu yeşil olanı neredeyse hiç kullanmıyorum.Büyük şeker hamurunu açarken kullanmak için almıştım ama kaydığı için pek kullanışlı gelmedi bana. Kurabiye ve büyük şeker hamuru açarken tahta merdanemi,kurabiye süslemesinde ise mavi merdaneyi kullanıyorum.Ve en çok kullandığım merdanede o mavi olan.
Yukarıdaki fotoda ise tek kullanımlık krema poşetleri,onlarla birlikte kullanılan duy takımı ve lolipop çubukları var.Çubukları cakepops ve gül keklerde kullanıyorum. Kurabiyelerde ise çöp şiş kullanıyorum.
Burada da kullandığım slipatları görmektesiniz :) Gerekli mi,hayır değil ama kolaylık sağlıyorlar :) İlk olarak kenarları bordo olanı almıştım netten.(35 tl) Üzerinde şeker hamurunu rahat çalışmak,fazla nişasta kullanmamak için ama pekte umduğum gibi olmadı.Bende kendisini asıl vazifesinde kullanmaya başladım. Fırın tepsime büyük geldiği için kestim ortasından ve iki tepside kullanıyorum. Yağlı kağıda 1000 basar :) Yağlı kağıda bile yapışabilen kurabiye,börek ve hatta et ürünlerini üzerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Temizliği de oldukça kolay,yıka ve çık :) ama bu saç için kullanılan bir slogandı değil mi,olmadı :) Neyse,sonra en alttaki tupperware in hamur açını aldım ve kendisinden memnun kaldım. (24 tl) İlk aldığıma göre üzerinde çok rahat çalışılıyor ama onun yapısı da katlamaya pek müsait değil. Rulo yapıp kaldırılıyor ama o zamanda kıvrılıyor kenarları işte.Son olarak ise daha geçenlerde Tchibo'dan kırmızı olanı aldım.(27 tl) Kesinlikle çok iyi,tavsiye ederim.Bu üründe hem fırına giriyor ve hemde üzerinde çok rahat çalışılıyor.Ayrıca silikon olduğu için çok rahat katlanarak kaldırılabiliyor,yer problemi yaşatmıyor.
(Bu postu hazırladığımda kırmızı slipatı yeni almıştım ve çok beğenmiştim ama bir süre sonra ben yine Tupperware'in hamur açını kullanmaya başladım :) Kırmızı olan slipatta kabartmalar var ve ince açtığım şeker hamurunda izler çıkıyor. Slipatın arkasında denedim ama buda çözüm olmadı. Yalnız dediğim gibi çok ince açtığım hamurlarda bu sorunu yaşadım sadece. Bu nedenle ben yine sarı olanı kullanıyorum şimdi :)
Yukarıdakiler ise kağıt ve silikon cupcake kapsülleri ve silikon gül kek kalıbı.Kutu içindeki kağıt kapsülleri tek başına fırına koyunca yayılma yapıyor maalesef.Bu nedenle kağıt kapsülleri silikon kalıpların içine yerleştirerek içine keki sıkma torbası yardımıyla sıkıyor ve öyle fırına veriyorum. Ama bu kalıpları almadan önce ısıya dayanıklı cam kaselerin içine yerleştirerek pişiriyordum.Öylede yayılma olmadan güzel pişiyorlar,buda başka bir çözüm aklınızda bulunsun.
Bu yukarıdaki tüpler daha çok royal icing türü kaplamalarda iş görür sanıyorum.Tüp olması nedeniyle içinde kurutmadan muhafaza edilebilir.Ben bu seti aslında sırf şu spatulası için almıştım ama oda plastikmiş,çokta işime yaramadı yani :)
Kurabiye kalıplarım.Sağdaki renkli plastik olanlar 55 parçalık harf ve rakam seti. Kurabiye yapmak için uygun büyüklükteler.(7-9 cm civarı) İçinde küçük boy rakam seti de var..Kullanışlı bir ürün.Harf ve rakam kalıpları tek tek almaktansa bunu almanızı tavsiye ederim.
Buradaki iç içe geçmiş set halindeki kurabiye kalıpları ise ilk almanız gerekenler arasında. Özellikle çift taraflı olan yuvarlak,kare ve kalp şeklindekiler en çok kullanılanlar arasında.Benim aldığım zamanlarda çift taraflıların fiyatları çok yüksek olduğu için maalesef onlardan alamamıştım ama şimdi uygun fiyata bulmak mümkün.
Şeker hamuru modelleme çubukları ise yine ilk alınması gerekenler arasında.İlk olarak pembeleri almıştım ama maalesef onlar yetersiz.Sonra ortadaki renkli seti aldım,en kullanışlı set bu.Fiyatı 35-40 tl civarıydı ama buna benzer modelde daha uygun fiyatlı çubuklarda var. Onlarda aynı işi görür. Sarı olanlar ise daha ince işlerde kullanılan modelleme çubukları. Özellikle figürlerde falan oldukça iş görüyor..
Fırçalar, şeker hamurundan süsleri,şeker hamuru üzerine yapıştırmak için gerekli araçlardan.Fırçaların hemen yanındaki kretuar isimli bıçak oldukça keskin bir bıçak olup,ince kesim işlerinde lazım oluyor. Gıda kalemlerinden 2 renk var bende,oda kırmızıyı daha yeni almıştım yani.Siyah gerekli oluyor çoğu zaman,oda ilk alınacaklar arasında. Ve cımbızlar..Şeker hamuru kaplı kurabiye ve cupcake kenarlarına şekil vermede kullanılıyor.En azından ben sadece bu amaçla kullanıyorum :) Bunun dışında pastaların kenar ve köşelerine dekor verme amacıyla da kullanılıyor ama ben hiç denemedim bu şekilde,pasta yaparken hiç aklıma gelmiyor çünkü :) Bu cımbızlar olmasa da olur kategorisinde,çok lazım bir ekipman değil ama kullanıldığı zaman gerçekten daha bir güzel gösteriyor uygulandığı yeri..
Şeker hamurunu yüzeyini şekillendirmede kullandığım araçlar. Sağdakiler en uygun olanları ama hepsi çok iyi sonuç vermiyor.Bazıları çok güzel. Mor olan merdane çok güzel şekil veriyor büyüklüğü dezavantajı.Ama tabi pastalarda büyükler kullanılıyor bunu da belirteyim. Mor merdanenin hemen önünde minik merdanelerim var. Onların baskısı çok iyi değil,biraz silik gibi oluyor ama yinede dümdüz duran yüzeyden çok daha iyi gözüküyor. En soldakiler silikon yüzey şekillendiriciler ise yine en iyi sonuç aldıklarım arasında.Hem şekilleri çok güzel,hem oldukça iz bırakıyor ve hemde yuvarlanınca az yer kaplıyor.
Bunlarda kurabiye ve pastalarda şeker hamuru ile yazı yazmak için kullandığım ekipmanlar.En çok kullandıklarım jem alfabe seti ve önceki kaşe tipi baskılar.Önde solda olanı yeni aldım Tchibo'dan. Onun yanındakini kullanıyordum genelde minik yazılar basmam gerektiğinde. Bu Tchibo'dan aldığımın kullanımı diğerine göre daha kolay,içinde daha fazla harf var ve boyutu birazcık daha büyük.Kaşe tipi olan alfabeleri, düz ya da hafif şekilli şeker hamuru yüzeyinde kullanmak daha uygun.Aksi takdirde okunmuyor yazısı..Jemler dediğim gibi en çok kullandıklarım ve nasıl kullanıldığının videosunu yüklemiştim bloğuma daha önce. Sağdakiler ise harf cetveli oluyor ve kullanımı biraz daha oyalayıcı diğerlerine göre..Almaya pek gerek yokmuş :)
Yukarıdakiler ise basmalı kopat diye geçiyor. Şekillerinden de anlaşılıyor zaten,kullanımı oldukça kolay ve şeker hamurundan süslemeler yapmak için kullanılıyor.
Bunlarda patchwork kalıplarım. En güzel şekiller ve kullanım kolaylığı siyahlarla oluyor ama fiyatları oldukça yüksek. Alıştıktan sonra kırmızılarla da kolay çalışılıyor ama şekiller bakımından siyahlar kadar zengin değil. Patchwok kalıpların kullanımı ile ilgilide video yüklemiştim bloğuma. Bilmeyenler oradan bakabilirler.
En az silikon kalıbım var :) Kullanımı en kolay ekipmanlar bunlar aslında.. En çok lazım olan ise fiyonk,çiçek ve bebek temalı olanlar.Bende de görüldüğü gibi en çok lazım olanlar var. Daha da çok almak nasip olur inşallah. Bu kalıpların orijinalleri çok çok pahalı ama en güzel şekillerde onlardan çıkıyor. Yurt dışından,özellikle Amerika'dan alma şansı olanlar çok çok uygun fiyatlara hem bu orijinal silikon kalıplardan hem de patchworklerden hatta ve hatta pasta ekipmanlarının hepsinden çok çok uygun fiyata alabilirler.
En sağdaki silikon,akışkan kremalarla yazı yazmak için kullanılıyor.Bir kere denedim ama maalesef başarılı olamadım.Bir daha da denemedim zaten :) Ortadaki alet ise düzgün şeritler kesmede kullanılıyor.Genelde fiyonk ve kurdele gibi şeylerde kullandım ben.Kullanışlı bir ürün ama pastacılıkta daha çok iş görür. Siyah kırmızı olan ise şeker hamuru tabancası.Alana kadar çok hevesliydim,ara ara kullanıyorum da ama pek gerekli bir alet değilmiş buna karar verdim :) Pul gibi olanların üzerindeki gibi şekiller çıkartmaya yarıyor ama haznesi küçük olduğu için çok uzun parçalar çıkartamıyorsunuz maalesef.
Son olarak şeker hamurundan çiçekler yapmada kullanılan bir seti görüyorsunuz :) Boya paletlerini ayrca almıştım tabi.Çiçekleri içine koyarak kurutunca daha güzel gözüküyor çiçekler. Setin içinde kitabı da vardı.Ama ben maalesef hala daha deneme yapmak için oturmadım başına :( Çünkü sadece bunlar yetmiyor maalesef..Neyse inşallah bir gün buna da sıra gelir..
Eveett,nihayet yazımın sonuna da geldim :) Gerçekten çok uzuuuun bir yazı oldu. Umarım merak edenlerin işine yarar. İşine yarayanlar ufak bir teşekkürü çok görmezse memnun olurum. Bu kadar emek bir işe yarıyor mu bunu öğrenmiş olurum ve de şevk ile daha faydalı postlar yazmaya çalışabilirim heralde :) Sevgiyle kalın..